Vind je bedrijfsnaam

Ga jij aan de slag met een bedrijfsnaam, productnaam of heb je een pakkende naam nodig voor een project? Dit zijn mijn 3 tips om te komen tot een mooie naam waarmee je in beweging komt!

Ikzelf dacht eigenlijk al jaren na over een eigen bedrijf, als iets dat ik ooit, ergens in de toekomst, zou gaan doen. Natuurlijk ga je dan wat dagdromen over een naam, maar jarenlang zat de juiste naam er maar niet bij – totdat ik op Amstelfield kwam. Daarmee leek alles op zijn plek te vallen, ook omdat je dan opeens ook concrete stappen kan zetten: je kan je inschrijven bij de KvK en een domeinnaam aanvragen.

 

Tip 1.      Overweeg een professional (of lees je in)

Collega's brainstormen over een nieuwe bedrijfsnaam
Brainstormen Foto: Pexels, Fauxels

Ooit mocht ik meedenken over een nieuw bedrijfsnaam voor het bedrijf waar ik toen werkte. We brainstormden met een select gezelschap. En toen met een groter gezelschap. En toen riepen we het hele personeel op om suggesties te doen. Niets hielp: we bleven in kringetjes draaien en dé naam zat er maar niet bij. Voor die opdracht hebben we toen een professional overwogen.

Zeker voor een wat groter bedrijf is dat een aanrader, want het gaat namelijk niet alleen om het creatieve aspect om tot de naam te komen, maar ook om een juridisch traject. Is de naam nog vrij, is het onderscheidend genoeg, kan het vastgelegd worden? Dit zijn allemaal vragen om rekening mee te houden.

Zit budget er niet in of begin je voor jezelf, lees je dan in! Door meer te lezen, te kijken of te horen over naamgevingstrajecten krijg je een bredere kijk op de mogelijkheden dan wanneer je lukraak van start gaat. Wij zijn bij dat bedrijf uiteindelijk nooit tot die betaalde opdracht gekomen, maar van het hele traject heb ik wel veel geleerd dat ik heb meegenomen toen ik voor mezelf moest gaan nadenken. Vooral de informatie van Namarama is me bijgebleven, ook vanwege hun geweldige naam natuurlijk.

 

Tip 2.      Bedenk voor wie je het gaat doen

Kies je doelgroep Foto: Canva

Wát je gaat doen heb je meestal al wel voor ogen als je aan de slag gaat met een naam, maar voor wie ga je dit precies doen? Wil je voor iedereen betaalbaar zijn, of richt je je op een hoog segment en wil je luxe uitstralen? Blijf je in Nederland, of moet je naam ook internationaal mee kunnen? Op welke branche richt je je, en wat voor soort namen horen daarbij?

Jij moet je comfortabel voelen bij je naam, maar je klant moet zich er wel door aangesproken voelen. Als doelgroep koos ik zelf voor de pragmatische doeners die ik kende uit de bedrijven waar ik met veel plezier voor gewerkt had: de logistieke dienstverleners.

 

Tip 3.      Brainstorm in categorieën

Wat mij erg geholpen heeft is om te brainstormen aan de hand van categorieën; daardoor kan je gestructureerd meerdere namen in overweging nemen. Ik ben vooral aan de slag gewest met mijn eigen naam, een beschrijvende naam en fantasienamen.

Eigen naam

Dit is de traditionele manier van bedrijfsnamen geven, ‘Jansen en zonen’. Mijn achternaam is uniek en Bauritius Communicatie is daarmee zeker een onderscheidende naam, maar ik heb ook ruime ervaring met het letter voor letter spellen van die naam; niet handig. Nicoleschrijft.nl (de domeinnaam is nog vrij!) kan werken als je Nicole heet en je uitsluitend als tekstschrijver wil profileren, maar het biedt geen ruimte tot groei.

Een beetje jaloers was ik wel toen collega Claire Wever met Tekstwever kwam, inderdaad, als tekstschrijver, maar een eigen variant wist ik niet zo goed te bedenken. Als ik illusionist geworden was had ik mijzelf overigens The Great Baurini genoemd, maarja, dat was dus niet wat ik van plan was.

‘The Great Baurini’ Foto: Pexels, Brett Sayles

Beschrijvende naam

Ik had de ‘voor wie’ vraag al beantwoord, ik wilde mij vooral richten op de logistieke hoek. Iets met logistiek en communicatie dus, maar voor de hand liggende varianten zoals Logicom zijn allang bezet. Ook leek het me niet handig om me helemaal vast te pinnen op één branche en gelukkig maar, want ik ben een jaar later al enthousiast actief in de maakindustrie; ook een sector met pragmatische doeners. Maar qua naamgeving was deze hoek dus al te druk bezet.

Fantasienaam

Een bedacht, nog niet bestaand woord is ook een goede naamoptie. Hier kan je makkelijk aankomen door te spelen met de vele naamgenerators die te vinden zijn op internet. Dit kan op zich een prima keuze zijn voor een creatief communicatiebureau, maar dan weer niet als je een hele pragmatische doelgroep wilt bereiken zoals ik. Dit idee heb ik snel losgelaten.

 

Route naar Amstelfield

Amstelveld, Amsterdam

Zo ver was ik nu:

·         Niet mijn eigen naam

·         Wel pragmatisch maar niet beschrijvend

·         Geen naam die al te creatief is

Ik besloot een andere praktische weg te kiezen, iets met de locatie. Wat kan ik met mijn straatnaam, want met mijn stad? En hoe maak je het toch uniek als je uit Amsterdam komt, een stad die velen inspireert? Zo kwam ik uit bij het Amstelveld, waar ik letterlijk mijn eerste stapjes heb gezet.

Maar de naam Amstelveld zelf is al bezet, door een groothandelsbakkerij die vroeger op het plein zat. En ik wilde het ook liever een stukje internationaler. Dat bracht mij op de naam Amstelfield, waarbij ik Amstel dan wel op zijn Nederlands uitspreek want Émstelfield vond ik nou ook weer niet de bedoeling. Zo had het aanstaande bedrijf een naam!

Bedrijf van droom tot daad

In den beginnen was er het woord; als je de naam eenmaal hebt kom je verder. Staar dus niet alleen naar een leeg blad papier, maar ga actief op zoek naar informatie en loop alle mogelijke naam-categorieën door. Heb je de mogelijkheid om je te laten helpen, roep dan de hulp in van een expert.

 

Wat is het verhaal achter jouw bedrijfsnaam? Laat het weten in de comments!

Mijn directeursfoto